Sterke kampioenen bij finale Friesian Talent Cup tijdens KFPS-hengstenkeuring

Share
  • 15 januari 2018 09:39

door: Petra Duindam, 15 januari 2018 09:39

Leeuwarden | STEGEN.NET

Afgelopen vrijdag was de grote finale van de Friesian Talent Cup tijdens de KFPS-hengstenkeuring in het WTC Expo in Leeuwarden. Deze cup is voor de driejarige Friese paarden en onderverdeeld tussen de merrie’s en de ruinen/hengsten. Iris Vinkx won bij de merries met Thirsa Fan Jentsjes Pleats. Jacob van der Heide zegevierde bij de hengsten en ruinen met Tjeerd van Diphoorn.

Iris Vinkx rijdt de merrie Thirsa Fan Jentsjes Pleats naar de zege.

Iris Vinkx rijdt de merrie Thirsa Fan Jentsjes Pleats naar de zege.
FOTO: Ingrid Truijens

Vorig jaar zijn de selectie’s begonnen, zo waren er door het land heen drie selectiedagen en de halve finale was bij Stal de Mersken in Siegerswoude. Tijdens de halve finale zijn er per rubriek acht combinaties geselecteerd die naar de finale mochten.

Het jurykorps was driekoppig en bestond uit Kim Jacobi, Daniëlle Heijkoop en Jos van der Wal. Kim en Daniëlle rijden beiden op hoog niveau dressuur en bekeken de combinatie’s voornamelijk vanuit de sportkant. Jos heeft ervaring in verschillende takken van de paarden(sport) en keek ook iets breder.

Verrassende combinatie’s
Zo was het ook verrassend hoe sommige combinatie’s in de eerste selectie nog erg groen aandeden en uiteindelijk toch in de finale zoveel vorderingen hadden gemaakt. Zo ook de winnares bij de merrie’s Iris Vinkx met Thirsa Fan Jentsjes Pleats (Michiel x Rindert), die Iris na een ruiterwissel is gaan rijden.

Bij de eerste selectie viel de merrie niet heel erg op maar was wel goed genoeg om een ronde door te gaan. Bij het tweede selectiemoment, en dus na de ruiterwissel, zagen we al veel verbeteringen, aldus Kim Jacobi. Tijdens de finale was Thirsa al weer zoveel sterker en stabieler geworden en de verruimingen waren fenomenaal, kippenvel kreeg de jury ervan. Een 9.5 werd er ook voor deze geweldige draf gegeven. De stap was mooi zuiver en in de galop had Thirza een mooie houding en veel techniek, deze combinatie werd beloond met 80.5 punten.

Een mooie tweede plaats was er voor Thea Dijkstra met Tjalie fan Jirnsum (Norbert x Jasper) met 78.5 punten. De derde plaats was voor Debby de Graaf met Vienna fan Fallingasate (Epke x Folkert) met 75 punten.

Tjeerd van Diphoorn stabiele factor
De kampioen bij de hengsten en ruinen werd met 81 punten de verrichtingshengst Tjeerd van Diphoorn (gefokt door de heer Ensing in het Drentse Diphoorn) en werd gereden door Jacob van der Heide. Jacob is erg gecharmeerd van deze werkwillige en brave hengst die zich steeds beter ontwikkelt en sterker wordt. Ook de jury was erg te spreken over Tjeerd van Diphoorn en in de halve finale stond deze combinatie ook al overtuigend op de eerste plaats en nu roemde de jury hem over zijn stap die mooi door het lichaam was en de draf had een mooie techniek en was goed gedragen en de galop was mooi bergopwaarts met goede schakelingen.

Jacob van der Heide zegevierde bij de hengsten en ruinen met Tjeerd.

Jacob van der Heide zegevierde bij de hengsten en ruinen met de goedgekeurde hengst Tjeerd van Diphoorn.
FOTO: Ingrid Truijens

Tjeerd is een afstamming van Alke x Folkert en heeft vorig jaar in de verrichting gelopen en moest na het zadelexamen de verrichting verlaten. Tjeerd had 73,5 punten en je moet minimaal 75 punten hebben om door te gaan om in het verrichtingsonderzoek te blijven. Maar eigenaar Hendrik Eppinga heeft veel vertrouwen in Tjeerd en zal naar alle waarschijnlijkheid zijn hengst weer aanbieden voor een herkansing.

De jury van de Friesian Talent Cup tijdens de KFPS-hengstenkeuring.

De jury van de Friesian Talent Cup tijdens de KFPS-hengstenkeuring.
FOTO: Ingrid Truijens

De tweede plaats was voor Corina Conradi metTygo B.T. (Alwin x Fetse) en deze combinatie behaalde 77 punten en Ludo van der Weide werd derde met Tjibbe fan Horp (Bartele x Teeuwis) hadden 71.5 punten.

De nieuwe juryleden kregen achteraf veel goede berichten over de positieve manier van jureren en de duidelijke uitleg waarom ze een combinatie wel of niet genomen hadden. Ondanks dat er combinatie’s niet door waren kon iedereen met een goed gevoel naar huis.

Fokker van het jaar

Tijdens de keuring van het KFPS werden Jan en Susan Bouwman uit Nijeveen uitgeroepen tot fokker van het jaar.

Jan en Susan Bouwman runnen samen de Egberdina Hoeve in Nijeveen. Daar fokken ze onder andere Friese paarden. Volgens de jury gaat bij Jan en Suzan Bouwman de fokkerij en de sport hand in hand: ‘Suzan Bouwman draait haar hand er niet voor om om haar eigen fokproducten, maar ook die van anderen, onder het zadel of op diverse manieren aangespannen op wedstrijden uit te brengen’, aldus het juryrapport.

Op de Egberdina Hoeve zijn tot nu toe 68 veulens geboren, waarvan 12 het sterpredikaat hebben gekregen.