Provinciale kam­pioenen binden strijd aan op Jumping Tolbert

Share
  • 19 augustus 2022 11:34

door: Fred Lubbers, 19 augustus 2022 11:34

📌 TOLBERT – Met de komst van de provin­ciaal kam­pioenen spring­ruiters uit Groningen Fries­land en Drenthe mag de orga­nisatie van het concours hippique Jumping Tolbert dit jaar spreken van een prima deelnemers­veld. Het concours, dat wordt gehouden van 23 tot en met 28 augustus, heeft boven­dien tal van ruiters uit het Wester­kwartier aan de start.

Zes dagen lang kunnen paarden­sport­liefhebbers hun hart ophalen, waarbij de Grote Prijs van Tolbert op zondag­middag 28 augustus, het hoogte­punt is. De wedstrijden zijn alle dagen gratis voor het publiek toegankelijk.

In die Grote Prijs mag Jumping Tolbert rekenen op de komst van Job Oldenziel (Gieten) Drents kampioen en ook de 1.40 m. kampioen uit Friesland, Hilde Veenstra (Drachtster­compagnie) staat op de deel­nemers­lijst. Dat betekent dat deel­name van noorde­lijke toppers zeker is bij de Grote Prijs op de buiten­ringen van de HJC Manege in Tolbert.

Dat het spannend gaat worden staat wel vast, want ook Folkert Kelderman, de sterke Fries uit Rinsuma­geest komt en Pim Mulder (Dalfsen) is met maar liefst drie paarden aan­wezig in de zwaarste rubriek. Verder mogen Marriët Smit-Hoekstra (Mildam), Eric ten Kate (Geesteren) en Hilde Veenstra tot de kans­hebbers worden gerekend. De zus van hoofd­sponsor Loon­bedrijf Hummel uit Tolbert, Britt Hummel, is ook actief bij Jumping Tolbert, zij springt in de wed­strijden over 1.30 m. en 1.20 m.

Verleden jaar wist de jeugdige Wesley de Boer uit Nieuwleusen beslag te leggen op de eerste prijs van het hoofdnummer.

Het kan dat één van de deelnemers uit het eigen Wester­kwartier in Tolbert er dit jaar met de hoofdprijs, een wagen vol midi hooibalen en 700,- euro, vandoor gaat. Parcours­bouwers Jos Brinkman en Willem Schepers zullen ervoor zorgen dat de par­coursen die in Tolbert worden neer­gezet selectief zullen zijn, waardoor de betere combi­naties zich voor de barrages zullen plaatsen.

Westerkwartier paardenkwartier

Dat het Westerkwartier het “paardenkwartier” wordt genoemd, wordt bij Jumping Tolbert wel duidelijk want onder de deelnemers bevinden zich tal van ruiters en amazones uit dit gebied.

Ook in de 1.35 m. rubriek is er bij het hoofd­nummer een prachtige prijs voor de deel­nemers te winnen: een door week­sponsor “Caresse boxsprings & more” uit Helmond en “Bosma Bedden” uit Winschoten beschikbaar gesteld boxspring bed ter waarde van maar liefst 3200 euro. Sponsor Caresse brengt ook ruiter Marwin van de Nieuwen­huijzen mee naar Tolbert, waar ook andere bekende deel­nemers van buiten het Westerkwartier van start gaan. Bijvoorbeeld de Groningse top­amazone Suzanne Tepper, partner van Jur Vrieling, de Oosten­rijkse partner van Marc Houtzager, Julia Kayser en Maureen Bonder (Schoonoord).

,,Wij zijn enorm tevreden over het sterke deel­nemers­veld dat wij dit jaar hebben. Ruiters komen uit heel Nederland naar Tolbert”, laat de voor­zitter van Jumping Tolbert, Helen de Koning, weten. ,,Daarnaast hebben we ongeveer 1500 starts in die zes dagen, waarvan op zondag ruim honderd pony’s naar Tolbert komen. We kunnen dit alleen maar organiseren dankzij onze vrijwilligers. Die zijn alle dagen in touw om het evenement in goede banen te leiden.”

Jumping Tolbert begint dinsdag 23 augus­tus en gaat door tot en met 28 augustus, wanneer de Grote Prijs wordt verreden. Vrijdag­avond 26 en zaterdagavond 27 augustus is er voor ruiters en andere belangstellenden, dankzij sponsors en vrij­willigers, een mooi feest bij de HJC Manege aan de Hoofd­straat in Tolbert. Vrijdagavond staan daar Douwe Kamminga en Lucas en Gea centraal, zater­dagavond Gaatze Bosma. Het publiek heeft alle dagen gratis entree. Meer informatie is te vinden op de site www.jumpingtolbert.nl.

📝 Stegen.net | Persbericht
📸 Norine Habekothé