Bondscoach Wim Ernes: “Salinero had altijd de wil om te winnen”

Share
  • 13 maart 2013 10:04

door: redactie, 13 maart 2013 10:04

Salinero was hét dressuurpaard van de afgelopen 10 jaar. Twee opeenvolgende gouden medailles van het door Anky van Grunsven bereden dier op de Olympische Spelen van 2004 en 2008 waren de hoogtepunten. Bij het laatste optreden in de piste haalde Salinero op respectabele leeftijd nog een bronzen plak met de nationale equipe in Londen 2012. ,,Een prachtige afronding”, zegt de huidige bondscoach Wim Ernes. Als internationaal jurylid maakte hij opkomst én successen van de nu al legendarische topper uit Erp van dichtbij mee. Voor het afscheid van Salinero bij Indoor Brabant blikt hij terug.

Weet je nog wanneer je Salinero voor het eerst zag?
Ernes: ,,Volgens mij was dat bij een kleinere wedstrijd ergens in Nederland. Het was nog even voor de Olympische Spelen van 2004 in Athene. Het ging dacht ik om de indeling van de verschillende nationale kaders. Als ik het me goed herinner werd Anky met haar nieuwe troef vierde.”

Salinero, met Anky, tijdens zijn laatste ereronde.

Salinero, met Anky, tijdens zijn laatste ereronde.

Je herkende meteen de unieke kwaliteit?
,,Eigenlijk wel ja. Het paard had aanleg voor passage en piaffe. Die onderdelen zijn toch goed voor een derde van de punten in de Grand Prix. Daarnaast had Salinero een enorme werklust. Dat maakte ook veel indruk. Hij wilde het gewoon goed doen. Net als bij een humane atleet is de wedstrijdmentaliteit ook voor een paard enorm belangrijk. Ook een dier moet willen winnen. Dat wilde Salinero.”

De internationale doorbraak zou vervolgens een kwestie van tijd zijn?
,,Ja. Van ervaring vooral. Een goede afstemming van de proef is heel belangrijk. Maar met Salinero is het vervolgens heel snel gegaan. Met Anky van Grunsven had hij natuurlijk een fantastische berijder. Een topatleet heeft een toptrainer nodig om het hoogste te bereiken.”

Was het paard beter dan Bonfire, waarmee Anky haar eerste olympisch goud won?
,,Dat is moeilijk vergelijkbaar. De scores werden hoger, maar dat komt ook omdat de sport zich ontwikkelt. Men schaatst nu ook aanmerkelijk harder dan 20 jaar geleden. Maar in de dressuur is het de laatste jaren heel hard gegaan. Dat wil niet per definitie zeggen dat de paarden van destijds minder talent hadden.”

Je kunt nu niet direct zeggen dat Totilas met al zijn wereldrecords beter is dan Salinero?
,,Nee. Op mijn ranglijst van alle tijden staat Salinero nog steeds op de eerste plaats. Totilas heeft in de nadagen van Salinero inderdaad aanmerkelijk hogere scores geboekt, maar eigenlijk kun je de loopbaan van een paard pas beoordelen als die is afgelopen. Zover is Totilas nog niet. Wat ik wel weet, is dat Salinero twee olympische titels heeft, en Totilas vooralsnog niet één.”