De route bestaat uit een netwerk van knooppunten, waarmee ruiters en menners zelf, aan de hand van GPX-coördinaten, dagtochten en meerdaagse tochten kunnen uitstippelen. Om de toerist beter te bedienen is en wordt de trail verrijkt met informatiepanelen op de startplaatsen, waar mensen hun trailer kunnen parkeren. Ook zijn de routes op sommige plekken aangepast.
„Sommige gebieden zijn door het beleid van de natuurbeheerders te nat geworden om nog met paarden doorheen te kunnen”, vertelde Ingeborg de Groot, projectleider bij Recreatieschap Drenthe. ,,Dat geldt onder meer voor het gebied bij Grolloo/Elp. En soms zijn wegen onbegaanbaar geworden vanwege de aanwezigheid van een bijzonder dier of een bijzondere plant, zo is er een deel van een fietspad bij Elp afgesloten omdat bevers er onderdoor graven.”
Behalve de Hondsrug Trail is er ook een bewegwijzerde themaroute door Geopark De Hondsrug, die volgens De Groot nog vrij onbekend is. De komende tijd wordt deze met flyers en online informatie beter onder de aandacht gebracht. „Je komt langs zo veel interessante dingen in het Geopark. Een hunebed, een pingoruïne, oude keitjeswegen. Mensen willen ook dingen leren en niet alleen maar galopperen over de paden.”
De Groot roemt de inzet waarmee tal van partijen zich hebben ingezet om de routes te verbeteren. „In 2014 zijn natuurbeheerders zoals Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten helaas gestopt met het onderhouden van ruiter- en menpaden. Tegenwoordig houden de gebruikers en de maneges die zelf toegankelijk. Wat dat betreft is het best bijzonder dat zoveel partijen hier nu bij zijn betrokken: de gebruikers, de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportbond, de Stichting Paardenroutes Drenthe, de provincie, gemeenten, Marketing Drenthe én Staatsbosbeheer.”
Meer info over de nieuwe route: klik hier