Column Jarmilla Peterson: ‘schrijven bij een internationale jury is erg leerzaam’

Share
  • 19 augustus 2018 16:30

door: Jarmilla Peterson, 19 augustus 2018 16:30

blokjeExloo | Stegen.net
Het EK-dressuur U25 in Exloo zit er op. Na afloop kreeg de organisatie vanuit alle hoeken complimenten. In korte tijd is een prachtig EK uit de grond gestampt, mede door de vele vrijwilligers. Jarmilla Peterson was schrijfster bij het Spaanse jurylid Francisco Guerra Diaz en blikt terug op haar ervaringen.

Mijn beleving van het EK zal heel anders zijn geweest dan van menig toeschouwer. Je hebt als schrijfster een verantwoordelijke taak. Ook als invoerder van de cijfers in de computer. Het is wel een EK tenslotte.

Complimenten aan de organisatie die met duidelijke instructie kwam. Gelukkig was het voor mij niet de eerste keer om naast een internationale jury te zitten. Maar de vraag blijft wel kan ik desbetreffend persoon vragen hoe hij/zij tot een bepaald cijfer komt? Tenslotte wil je er ook wat van leren. Gelukkig bleek ik bij een vriendelijke Spaanse jury te zitten en hoewel het Engels van beide kanten niet vloeiend was begrepen we elkaar wel.

Het Spaanse jurylid Francisco Guerra Diaz tijdens het EK-dressuur U25 in Exloo.
Steven Stegen

De uitslagen zijn ondertussen bekend en in de media is er weer uitgebreid over geschreven. En natuurlijk zoals altijd bij de dressuur de vraag waar komen toch die soms grote verschillen vandaan?

Het begint eigenlijk al bij de positie rond de baan. Iedere jury ziet de combinatie vanuit een totaal andere hoek. Ook ons brein is niet allemaal ‘t zelfde. Neem als voorbeeld de afbeelding paard/kikker. De ene ziet in de tekening gelijk het paard en de andere de kikker.

Dus ik denk dat ‘t met jureren niet anders is. Bij de ene valt de open mond op, bij de andere net het steeds iets afwijkende linker achterbeen en ga zo maar door. Maar het geheel moet wel in een paar seconden een cijfer krijgen. En dat met 36 combinaties met maar twee keer een korte pauze.

Als voorbeeld voor grote verschillen het volgende. Een paard stak duidelijk de tong uit, gezien vanuit letter B. Dat werd meegenomen in de beoordeling, maar de overige juryleden konden dit onmogelijk zien, omdat ze naar de andere zijde van het paard keken. En dan heb je ook nog dat je bij de ene een score hebt van 88% en bij de andere 82% en dan wordt er van alles van geroepen, maar dan staat de combinatie wel bij beide aan kop!! Dat wordt ook vaak wel eens vergeten.

Plaatsing boven punten
Wanneer ik uitslagen zie let ik meer op de plaatsing dan op de punten. Om veel discussie te voorkomen wordt vaak de plaatsing niet eens meer getoond. Ook las ik dat de punten van Carlijn Huberts nogal tegenvielen in de landenwedstrijd. Nergens las ik dat amazone per ongeluk de ring al binnen reed voor de bel en dat betekent 2% aftrek van het totaal. Internationaal zijn er andere regels als nationaal.

Wat me verder opviel waren de keurig zittende en inwerkende Engelsen. Ik denk dat de invloed van Charlotte Dujardin enorm is. De harmonie ontspanning en vanzelfsprekendheid scoren hoog.

Helaas heb ik de woorden tense, short neck en contact vaak moeten opschrijven. Het naar de hand toe rijden en over de rug houden scoorden hoog en als je dan ook nog een paard hebt die in alles goed is en foutloos in harmonie dan lag een medaille binnen handbereik.

De Duitsers vielen in zeer positieve zin op bij de prijsuitreiking van de landenwedstrijd. Of keurig met zijn 4-en of 2 aan 2 reden ze waarbij de anderen vrolijk rondspringend door de baan gingen. De Duitsers hebben ook een hele andere manier van opleiden. De kinderen mogen daar de pony bijgezet rijden in een proef en bij ons wordt er al gekeken naar aan de teugel gaan wat nogal veel van voor naar achter rijden veroorzaakt, hetgeen zich ook later uit in de ontwikkeling van paard en ruiter.

Ik denk dat voor menigeen die zich niet kan vinden in de beoordeling van de jury een keer schrijven bij een jury, op welk niveau dan ook, een heel ander licht werpt op de zaak. En durf te vragen wanneer je niet eens bent met je punten, maar zorg er altijd voor dat je de proef op beeld hebt, want gevoel en beeld kunnen soms ver uit elkaar liggen.

Wat mij betreft mogen in de toekomst de hoogste en laagste score geschrapt worden, net zoals bij turnen en meer jurysporten. De kopgroep en het ondereind is vaak wel duidelijk, maar daartussen zit vaak veel discussie.

Complimenten aan de vele vrijwilligers die deze schitterende happening mogelijk hebben gemaakt! Voor degene die dit hebben gemist… jammer. Het was van een hoogstaand niveau, met vele goede rijders en paarden. Ik heb genoten en veel geleerd en gezien!

Wil je reageren op deze column? Dat kan onderaan dit artikel, als je ingelogd bent via Facebook, Twitter of Google.