door: redactie, 1 januari 2019 14:26
🔴 Ermelo
De uitbraak van influenza lijkt onder controle. De Sectorraad Paarden (SRP) meldt dat er rond de feestdagen maar weinig nieuwe meldingen zijn geweest. De ziekte komt vooral voor in het noorden van Limburg en het oosten van Brabant.
Na de eerste meldingen kwamen er vanuit de SRP de nodige adviezen voor paardenhouders. ,,Daarna lijkt het rustiger geworden. Het kan er op wijzen dat er inderdaad weinig of geen nieuwe gevallen optraden, of dat men er niet openlijk voor uitkomt”, aldus een woordvoerder van de Sectorraad.
De SRP draagt de volgende mogelijke redenen aan voor de beperkte uitbreiding van influenza:
- Er is veel gevaccineerd op nog niet besmette bedrijven
- Eigenaren en verzorgers zijn attent op de eerste symptomen van influenza, zoals sloom zijn en niet eten en soms dikke benen en nemen direct maatregelen zoals het isoleren van paarden en/of sluiten van bedrijven
- Ruiters en rijders gaan wel op pad met hun paarden maar zijn voorzichtig en ‘houden afstand’ van vreemde paarden
Enkele dierenartsen, die uitbraken bij hun klanten op de voet volgden, meldden dat paarden die korter dan zes maanden geleden waren gevaccineerd weinig of geen symptomen lieten zien. Een andere dierenarts zag wél ernstige symptomen bij een volledig volgens FEI-norm gevaccineerde paard.
De adviezen van de SRP
Een keer extra vaccineren bij paarden die langer dan 6 maanden geleden zijn gevaccineerd, is verstandig mits er op het betreffende bedrijf nog geen problemen zijn.
Als symptomen van griep worden gezien is direct tweemaal daags alle paarden op het bedrijf temperaturen erg verstandig. Hoesten en een snotneus volgen vervolgens vaak binnen één of enkele dagen.
Bij verdenking kan een neusswab ingestuurd worden voor een onderzoek op influenza om de diagnose te bevestigen.
Onderlinge wedstrijden waar alleen paarden van het eigen bedrijf komen, zijn natuurlijk geen probleem, maar op wedstrijden waar veel paarden bij elkaar komen is het wel oppassen geblazen. Liefst het paard niet op stal zetten in een vreemde stal, maar na het rijden direct terug op de trailer zetten en naar huis brengen.
Bron: SRP | Faculteit diergeneeskunde Utrecht