door: Steven Stegen, 7 januari 2023 15:16
📌 EXLOO – De regio Drenthe van de KNHS organiseerde bij het CDI Exloo een bijeenkomst over paardenwelzijn. Dat onderwerp staat binnen en buiten de hippische sector steeds nadrukkelijker op de agenda.
Drijvende kracht achter de bijeenkomst was Nadine Buining, die namens het bestuur van de regio Fenna Westerduin van de KNHS wist te strikken om de avond te leiden. Enkele tientallen leden en andere geïnteresseerden kwamen op de bijeenkomst af.
Fenna Westerduin
‘In de paardenwereld zijn veel bubbels die nogal kritisch op elkaar zijn’
Westerduin wist de zaal flink te prikkelen en vertelde ook over de onderzoeken die de KNHS regelmatig laat doen om te peilen hoe de buitenwereld tegen de paardensport aankijkt. ,,Maar het gaat niet alleen om die buitenwereld, waarin de meeste mensen geen idee hebben hoe het in de paardensector werkt. Het is ook zo dat er binnen de paardenwereld heel veel bubbels zijn, die vaak ook erg kritisch naar elkaar zijn. Dat is best opvallend, want eigenlijk doen we binnen elke bubbel in de paardensport wel ongeveer hetzelfde.”
Al die bubbels binnen de paardensport samen omvatten zo’n half miljoen mensen. ,,Alles daarbuiten weet heel weinig van paarden en paardensport. Ze zien misschien een paar keer per jaar toevallig iets op TV en ze kennen waarschijnlijk Anky, maar dan houdt het wel op”, zei Westerduin. Ze ziet daar ook een kans. ,,Die grote groep kun je dus positief beïnvloeden. Laten wij vooral vertellen hoe leuk het is om met paarden bezig te zijn.”
Uit KNHS-onderzoek blijkt dat mensen in de grote steden negatiever over de paardensport zijn dan mensen op het platteland. Tegelijk weten de ‘stedelingen’ er soms best veel van, het zijn vaak wel mensen die zich ergens in verdiepen. Een aanwezige dierenarts bracht nog een interessant feit in: in de Randstad staan misschien wel meer paarden dan daar buiten. ,,Je ziet ze alleen vaak niet, omdat ze vrijwel alleen binnen staan. Dat type eigenaren vindt een binnenbak en stapmolen vaak belangrijker dan weidegang. Maar ook dat is welzijn, dat gaat verder dan alleen de manier waarop we sport bedrijven.”
Rol media
De rol van de media kwam ook voorbij. Negatieve berichtgeving wordt sterk uitvergroot, incidenten worden breed uitgemeten. De kwestie Olympische Spelen en de vijfkamp werd ook nog aangehaald.
In Tokio werd de Duitse Annika Schleu wereldnieuws toen ze op goudkoers lag en haar paard niet wenste mee te werken. Huilend gaf Schleu het paard een aantal zweepslagen, aangemoedigd door haar coach Kim Raisner, die het paard zelfs sloeg met de vuist. Bij de volgende Spelen in 2028 wordt paardrijden bij de vijfkamp geschrapt. De zaal was het over één ding eens: officials hadden bij dit incident al veel eerder in moeten grijpen.
Dilemma
Dat ingrijpen is best een dilemma, zo erkende een aanwezig jurylid. ,,Het is geen geheim dat nu al juryleden worden bedreigd”, zo zei de vrouw. Intussen denkt 40% van de KNHS-leden dat officials niet durven in te grijpen als het welzijn van het paard in het geding is. ,,De publieke opinie wil dus dat u juist vaker de vinger opsteekt”, constateerde Westerduin. Probleem is wel om een meetbaar kader te hebben. Want wanneer is dat welzijn in het geding?
Conclusie van de avond was dat (mogen) paardrijden op de langere termijn geen vanzelfsprekendheid is. De lobby vanuit actiegroepen is groot. ,,Zo hebben alle IOC-leden een boekje gekregen waarin wordt gesteld dat paardrijden gewoon niet meer zou mogen. Er speelt veel op dat vlak. Het is geen vijf voor twaalf, maar vijf over. De maatschappij bepaalt uiteindelijk of wij blijven paardrijden.”
En toen was er een streaker
Veel sportevenementen hebben er inmiddels kennis mee gemaakt: de streaker. Een vaak schaars gekleed persoon die de sport verstoort, het veld oprent en met spandoeken of pamfletten aandacht voor iets vraagt.
Marc Houtzager kan er over meepraten. Tijdens het CHIO Rotterdam in 2019 werd zijn rit in de finale van het EK door een streaker verstoord. Houtzager zei na afloop: ,,Wij zorgen goed voor onze paarden, het zijn idioten.”
Fenna Westerduin van de KNHS geeft het advies om ‘lief’ te zijn voor streakers. ,,Bied ze een warme jas aan bijvoorbeeld.” De praktijk is dat streakers juist vaak agressief en met veel onbegrip worden bejegend. ,,Het is anderzijds ook zo dat als een streaker een gevaarlijke situatie veroorzaakt, dat de ruiter daarvan aangifte kan doen.”
Grotere evenementen zijn meestal goed voorbereid om verstoringen door streakers, met een protocol dat wordt gevolgd.
📝 bron: Stegen.net
📸 Steven Stegen